Køb af killing

Inden du køber kat:
Skal familien være enige om anskaffelsen af et levende dyr. Det må være klart, at ansvaret for et dyr ikke kan overlades til et barn.
Det skal være tilladt at holde dyr hvor du bor. Du skal være indstillet på at tage ansvaret for et levende dyr de næste 10-12 år måske 15 år eller mere. Med ansvaret følger også at holde sin kat inden på sin egen grund. Både så den ikke generer naboerne, så den ikke bliver udsat for dyremishandling og så den ikke bliver en del af de 70.000 katte der hvert år bliver dræbt i trafikken! Læs eventuelt mere om “Inde/ude kat

Husk det er dig der vælger at få kat – ikke naboen!

Når du kigger på kat:
Køb ikke et skravl af en kat, for at være god ved katten. Du støtter bare en ”kedelig” opdrætter, som kan fortsætte ”avlen” når du har overtaget skravlet.

Køb aldrig kat et sted hvor du ikke selv vil være kat!

En kat skal være blank i pelsen, ren i ørene, øjnene, om næsen, samt i enden. Der må, på ingen måde, være tegn på utøj eller parasitter, såsom bare pletter uden pels, små sår eller orm. En sund killing er et tillidsfuldt energibundt, nysgerrig og legesyg.

Killinger12ugerNyhed

Stamtavle
Skal man vælge en kat med eller uden stamtavle? Man kan få ganske fine katte uden stamtavle men ikke en racekat. En racekat er en kat med en stamtavle, det er din garanti for at du har fået en racekat hvor anerne er kendte. Når vi sælger en kat med stamtavle skal der medfølge en salgskontrakt, og vi opdrættere er underlagt købeloven. Så skulle der ske katten noget og opdrætter ikke vil hjælpe så har du altid en klagemulighed. Hvor hvis du køber en kat uden stamtavle og der sker katten noget – er det bare ærgerligt.
Det er ikke stamtavlen der sætter prisen på katten, den koster så lidt. Det der sætter prisen på katten er alt det opdrættere gør, test af avlskatte for at gøre hvad vi kan for at forhindre arvelige sygdomme, indkøb af nye katte så vi ikke ender med indavl. Vi køber kvalitets foder, kattegrus, legetøj, kradsetræer. Sørger for at kattene er fuldt vaccineret, ormekur, chipmærket og neutraliseret inden de flytter hjemme fra.
Alt dette koster penge og det sætter prisen på katten.
For at vi kan give stamtavler med vores killinger er vi medlem af en forening som har love og etiske regler som vi skal overholde. Vi er underlagt købeloven, så vi kan ikke bare sælge en syg kat uden at det kan få konsekvenser for os. Hvor en der sælger uden stamtavle kan være helt ligeglad når du er gået ud af døren med din nye killing.
Der findes desværre brodne kar indenfor alt også katteverden, så vær kritisk og opmærksom når i tager ud og leder efter hjemmet hvor jeres nye killing skal komme fra.

Når der kan sælges hele – halve – kvarte osv Maine Coon til en billig penge, så tænk på at forældrene dyrene sandsynligvis ikke er testet for arvelige sygdomme, når de kan sælge dem så billigt hvor spare de så?
Vi hører tit “jeg skal bare bruge en kælekat, så stamtavle og alt det er lige meget” – men det er jo ikke lige meget, det er din garanti.
At vi tester vores katte for avelige sygdomme er heller ikke lige meget. Det betyder noget for kattene – om de så er kælekatte eller avlskatte.

Den 3. november 2011 traf forbrugerklagenævnet en afgørelse med udgangspunkt i købeloven, som siger klart og tydeligt, at hvis en racekat ikke har stamtavle er den en huskat/gårdkat og en sådan fastsættes i værdi til omkring 500 – 1000 kr. Afgørelsen kan læses på dette link.

Priser
Priser på en Maine Coon afhænger af om det skal være en kælekat, en avlskat eller om det er en voksen.
En kælekat er en betegnelse vi bruger for de katte der ikke skal i avl. De bliver neutraliserede inden de flytter hjemmefra. Det kan være en killing med fx en halefejl eller andre eksteriør detaljer der gør at lige den killing ikke kan gå i avl. Men kælekatte kan også sagtens være katte der opfylder krav til eksteriør og som eventuelt kan udstilles som kastrater.
Når man som køber sidder og sammenligner priser så kan det se ud som om at fx 5.500,- kr. for en kælekat er meget når man kan få den for 3.500,- kr. et andet sted. Men hvis man ser helt på det, så ender de to katte nok i samme pris.
Eksempel:
Killing til 7.000,- kr. er vaccineret 2 gange, chipmærket og neutraliseret.
Killing til 4.000,- kr. er vaccineret 1 gang. Dvs her til skal du lægge en pris på 2. vaccine, chipmærkning og netralisering, for det skal du selv klare når killingen flytter hjem. Måske er denne pris uden stamtavle – husk stamtavlen er din garanti.
Så i sidste ende vil de to killinger koste stort set det samme 🙂 Så vælg den killing der passer ind i jeres familie og ikke den der her og nu er den billigste.

7.000,- kr. er den pris vi tager og med fuld pakke – vaccineret 2 gange, har fået ormekur, chipmærket, neutraliseret og med stamtavle fra Viking Cats.

En voksen kat kan være en avlskat der ikke længere skal have eller lave kuld og derfor søger et nyt hjem hvor den kan blive forkælet og nyde sin pension. En voksen kat vil være neutraliseret inden den flytter hjemmefra, være vaccineret og chipmærket.
En voksen kat vil typisk koste 1.500-2.500,- kr. Men dette kan variere fra opdrætter til opdrætter.

Vi ser os ret til at afvise købere.

En avlskat er en kat der skal bruges i et registreret opdræt. Det er en kat der lever op til standard krav i eksteriør og sundhed. Og en kat der lever op til den enkelte opdrætters andre katte og vil kunne indgå i dennes avlsprogram. Priser på avlskatte er meget individuelle.